Preloader
Drag
  • 23 Kasım 2023

Hangi Yazılım Dilini Öğrenmeliyim?

“Hangi yazılım dilini öğrenmeliyim?” sorusu özellikle 2019’daki “Pandemi” Süreci sonrasında pek çok kişi tarafından yaygın olarak sorulan önemli soruların başında gelmektedir. Bunun ilk ve en önemli nedenlerinden birisi, yazılımın sonradan öğrenilebilen ve üzerinde uzmanlaşmanızın mümkün olduğu bir alan olmasıdır. Günümüzde, web tasarımı  veya dijital oyun tasarımı için çok farklı programlama dillerinden söz etmek mümkün. Buna karşın, “hangi yazılım dilini öğrenmeliyim?” sorusundan önce, ilk olarak ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekebilir. Amacınız web tasarımı yapmak mı? Dijital oyun sektöründe mi yer almak istiyorsunuz? Amacınızı belirlediğinizde, hangi yazılım dili – programlama dili üzerinde uzmanlaşmak istediğinize karar vermeniz mümkün hale gelir.

 

Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?

Hangi programlama dilini öğrenmelisiniz? Bunun için ilk olarak ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Örneğin, günümüzde bilgisayar ve mobil oyun sektörü için Unity3D ve C++ gibi programlama dili son derece yaygındır. Tüm bunlara ek olarak örneğin SEO ve otomasyon için çoğu zaman Python Dili, en çok kullanılan programlama dillerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle mobil uygulama alanı için konuşacak olursak, C# Kütüphanesi olan Xamarin, Javascript Kütüphanelerinden birisi olan React Native gibi çeşitli diller, farklı iş türleri için tercih edilebilir. Peki, program kütüphanesi tam olarak ne anlama gelir?

Hangi programlama dilini öğrenmek istediğinize karar vermeden önce, bir programlama dilinin özünde ne olması gerektiğine dikkat ve özen göstermeniz gerekir. Programlama – yazılım temelde bir tür problem çözme işlemidir. Bu işlem için çeşitli dilleri tek başlarına veya başka diller ile entegre biçimde kullanmanız gerekebilir. Kimi zaman, yazılım dilleri çeşitli sorunları çözmek için bir tür “çözüm paketi” sunarlar. Kütüphaneler ya da diğer bir adı ile yazılım kütüphaneleri bu çözüm kümesine verilen isimdir. Örneğin Javascript  temelde web için geliştirilmiş tarayıcı tabanlı bir programlama dili olmasına karşın, günümüzde React Native’in temelini oluşturur ve cross platform (platform – işletim sistemi bağımsız) çeşitli uygulamalar için kullanılır. Yazılım kütüphaneleri, aynı zamanda başka başka yazılım – kodlama dillerinin farklı amaçlar için kullanılmasına da imkân ve de olanak vermesi açısından son derece önemlidir. Örneğin Python, özellikle yapay zekâ ve makine öğrenmesi üzerine yoğunlaşmış bir programlama dili olmasına karşın, bu yazılım dili ile çeşitli mobil uygulamalar veya dijital oyunlar yapmak mümkündür. Özetle, yazılım ve kodlama uzmanları çoğu projede bir şeyleri yeniden keşfetmezler. Çoğu zaman yazılım dillerini ve yazılım dili kütüphanelerini kullanarak çeşitli projeler geliştirirler.

 

Hangi Yazılım Dili Ne İşe Yarar?

Yazılım dilleri, günümüzde gelişen teknolojiye göre gelişen ve değişen bir alandır. Yazılım dilleri, ilk baştaki kullanım amaçlarından bağımsız olarak farklı türden projeler için kullanılabilirler. Örneğin HTML5 ve CSS3 daha çok daha etkileşimli web siteleri yapmak için kullanılan dillerdi. Buna karşın zaman içinde bu diller ile dijital – web tabanlı oyunlar yapmak mümkün hale geldi. Benzer şekilde, çeşitli kodlama dilleri de yıllar içinde gelişti. Günümüzde herhangi bir programlama dili hemen her türden problemi çözmek için kullanılabilir. Yine de çeşitli diller, çoğu zaman çeşitli sorunları çözmek için kullanılır. Burada problemden kasıt, bir dijital oyun karakterinin etkileşimi veya yıl sonu mali tabloları olabilir. Her ne kadar hemen her türden programlama dili ile başka başka projeler geliştirmek için kütüphaneler gibi çözümler bulunsa da, çoğu zaman çeşitli projeler için çeşitli diller yaygın olarak tercih edilirler. Kabaca, aşağıda sizler için hazırladığımız listeden yola çıkmanız da mümkündür.

  • Web Tasarım ve Programlama: Web tasarım ve programlama için çoğu zaman HTML, PHP ve Javascript Üçlüsüne ek olarak aynı zamanda MySQL de gerekli olabilir. Buna karşın günümüzde sadece Javascript Kütüphaneleri (React JS gibi) ile web sitesi tasarlamanız da mümkündür. C Dilleri, Python veya Ruby, Go gibi dillerin hepsi ile web tasarım ve programlama işlemi yapılabilir.

 

  • Mobil Uygulamalar: Mobil uygulamalar için çoğunluğu web tasarım için kullanılan programlama dillerinin çeşitli kütüphane ve türevleri yaygın olarak kullanılır. React Native cross platform bir mobil uygulama kodlama dili olarak karşımıza çıkar. Bununla beraber C# Xamarin gibi programlama dili kütüphaneleri de yaygın olarak mobil uygulama tasarlama işlemi için tercih edilebilir. Telefon uygulama kodlaması için aynı zamanda Java veya Swift gibi dilleri de kullanmanız mümkün.

 

 

  • Bilgisayar Yazılımları – CMS ve CMR Yazılımları: C Dilleri ve C Dilleri ailesi özellikle kurumsal ve bilgisayar yazılımları için kullanılırlar. Ciddi projeler için tercih edilen yazılımlar, içerik yönetim sistemleri (Content Management Systems) veya müşteri ilişkileri yönetim sistemleri (CMR’ler) için kullanılabilirler. C Dilleri aynı zamanda, kullanım alanı en geniş programlama dilleri arasında gelmektedir.

 

  • Bilimsel Araştırma / Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi: Son günlerde adını sıkça duyduğumuz programlama – yazılım dillerinden birisi olan Python, günümüzün en popüler yazılım dillerinden birisidir ve hemen hemen her amaç için kullanılsa da yoğunlukla yapay zekâ ve makine öğrenmesi projelerinde sıkça kullanılır. Çoğu zaamn Python Dili, çeşitl otomasyon sistemleri için en çok aranan diller arasında gelmektedir.

 

  • Dijital Oyunlar: ABD’de 2016 Yılında 30 Milyar Dolarlık bir endüstri haline gelen dijital oyunlar, günümüzün en önemli konu başlıkları arasında gelmektedir. Dijital oyun geliştirmek isterseniz Unity 3D (C++ Kütüphanesi) üzerinde ciddi anlamda yoğunlaşmanız gerekebilir. Bununla beraber dijital youn geliştirmek için aynı zamanda Unreal Engine 5 kullananların sayısı da ciddi oranda artmaktadır. Bu diller de ciddi anlamda yazılım dili bilgisi gerektirirler.

 

En iyi Yazılım Dili

En iyi yazılım dili tartışması, uzun süren ve sonu gelmeyen bir tartışma olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel olarak sizler için en iyi yazılım dili, en iyi öğrenebildiğiniz ve en kısa zamanda proje geliştirebildiğiniz yazılım dilidir. Python, özellikle yazılım diline yeni girecekler için son derece önemli bir yazılım dili olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte, yukarıda da tekrar ettiğimiz üzere farklı projeler için çoğu zaman farklı yazılım dilleri / programlama dilleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

İlk Hangi Yazılım Dilini Öğrenmeliyim?

İlk hangi yazılım dilini öğreneceksiniz? Bunun için, projelerinize hemen odaklanıp kullanabileceğiniz en pratik ve popüler yazılım dillerine uzmanlaşmaya özen gösterin. Yazılım dili seçimindeki en önemli konulardan birisi de, o yazılım dilinin desteği ve popülerliğidir. Bu etkenleri de değerlendirerek bir karar vermek güç, bu nedenle basitten başlamak son derece önemlidir. Spesifik bir hedefiniz (mobil oyun geliştirmek gibi…) yok ise, o zaman Python Dili iyi bir başlangıç olabilir.

Leave a Reply